Great Eastern Takaful

Great Eastern Takaful Sdn. Bhd. merupakan Pengendali Takaful yang menyediakan Perlindungan Takaful Keluarga, perubatan dan pelan pelaburan. Pengendali Takaful ini telah ditubuhkan pada Disember 2010 dan didaftarkan di bawah Akta Takaful 1984 dan dikawal selia oleh Bank Negara Malaysia. Ianya disokong oleh 2 institusi utama di Malaysia, Kumpulan Great Eastern, yang merupakan kumpulan insurans terbesar dan tertua di Malaysia dengan pengalaman melebihi 100 tahun, dan Koperasi Angkatan Tentera Malaysia Berhad, salah satu syarikat koperasi yang terbesar di Malaysia dan mempunyai lebih daripada 140,000 ahli.
Kini Great Eastern Takaful menawarkan lima kategori produk iaitu pelan perlindungan asas/teras (i-Great Teras), pelan perlindungan haji (i-Great Amal), pelan pendidikan anak-anak (i-Great Iqra’), pelan perlindungan perubatan (i-Medik Rider dan i-Medik Rider Plus) dan plan pelaburan (i-EPCC, i-Great Abadi, i-Great Damai dan i-Great Idaman).
Selain perlindungan jaminan kewangan dan simpanan, melalui pelan perlindungan ataupun pelan pelaburan ini, peserta turut akan menerima manafaat lain seperti wang khairat kematian dan badal haji yang diuruskan oleh Great Eastern Takaful bernilai RM 3,000 bagi muslim manakala bagi bukan muslim, peserta juga akan menerima wang khairat kematian beserta wang tambahan RM 3,000 iaitu sebagai ganti/pilihan badal haji berbanding dengan muslim.

Monday, 17 August 2015

i-Great Teras - Selesaikan Masalah Kewangan

“JANGAN BERLENGAH DEMI DIRI & KELUARGA TERSAYANG”

Pelbagai tujuan yang hebat tentang i-Great Teras! Ia pelan yang sungguh mudah, mampu bayar dan mengandungi perlindungan asas yang terbaik. 

Pelan yg direka khas untuk memenuhi keperluan asas keluarga yang berpendapatan rendah, sangat berpatutan kerana boleh apply dengan sumbangan serendah RM25.00 sebulan dan terbuka untuk bayi yang berumur 1 bulan sehingga orang dewasa yg berumur 60 tahun (sehat tanpa sebarang penyakit kritikal)

Oleh itu, mulalah merancang masa hadapan dengan mendapatkan perlindungan ini. 

Kita boleh menggunakan manfaat daripada pelan ini untuk membantu melangsaikan hutang tersebut dan bukannya memindahkan sebarang bebanan kepada orang yang tersayang seperti :

1. Penyelesaian pinjaman bank dan gandai janji 
2.Pelan simpanan pendidikan 
3.Pelan perlindungan pendapatan 
4.Dana rawatan penyakit kritikal
5.Dana pemegang amanah untuk anak-anak kurang upaya (OKU)

Sebagaimana ianya penting untuk merancang tentang apa yang harus dilakukan setelah kita tiada di dunia, Kita juga perlu untuk merancang sekiranya kita hidup melebihi tarikh sijil matang.

 Kita boleh menggunakan jumlah yang tersimpan1 di dalam i-Great Teras pada tempoh matang untuk pelbagai tujuan. 


i-Great Teras lindungi
1.Kematian dan Hilang Upaya Penuh dan Kekal (HUPK)
~ Melindungi keluarga anda daripada masalah kewangan sekiranya berlaku kematian atau HUPK. Jumlah perlindungan akan dibayar daripada Dana Tabarru serta dengan simpanan yang terkumpul

2. Khairat kematian.
~ Menawarkan sumbangan kepada peserta yang mana sekiranya berlaku kematian, keluarga  akan menerima sumbangan dalam bentuk nilai wang sehingga RM2,000 yang boleh digunakan untuk menampung kos perbelanjaan pengebumian atau erti kata lainnya, 

3.Perolehan Ganjaran Apabila Sijil Matang
~ Setelah sijil matang, 100% daripada jumlah keseluruhan dalam akaun simpanan akan dibayar dalam jumlah sekali gus

Di samping itu, sumbangan untuk pelan ini juga layak untuk pelepasan cukai Lembaga Hasil Dalam Negeri sehingga RM6,000 setahun.

Pilihan Untuk Perlindungan Tambahan
Sekiranya anda ingin menambahkan perlindungan, anda boleh memilih manfaat tambahan berikut;

1.i-Critical Illness Benefit Term Rider
Sekiranya anda menghidapi satu daripada 36 penyakit kritikal, jumlah perlindungan bagi manfaat ini akan dibayar

2.i-Contributor Benefit Plus Term Rider
Semua caruman yang perlu dibayar pada masa hadapan sehingga tamat tempoh perlindungan akan dibayar kepada dana tabarru sekiranya pencarum (pembayar) meninggal dunia atau mengalami HUPK atau menghidap mana-mana  penyakit kritikalJom Takaful...

Life is Great!!!

Suhaila Sudin
Perunding Kewangan Islam Takaful
Great Eastern Takaful
0133422646 (available on whatsapp)
suhailas.getakaful@gmail.com

No comments:

Post a Comment